Mat och dryck

Vår Krog & Bar

Vår Krog & Bar har en annorlunda historia jämfört med många andra krogar i Göteborg. Restaurangen, pizzerian och kvarterskrogen, som de kallar sig själva, öppnade för första gången år 1995, och den har sedan dess varit en plats för de som bor i kvarteret runt Vårväderstorget (eller längre bort) att träffas, umgås och äta god mat. Som en recensent av restaurangen sade vid ett tillfälle var det dock inte maten som motiverade att hen gav Vår Krog & Bar högsta betyg, utan snarare vad den symboliserar. Då syftar recensenten sannolikt på den händelse som de flesta som inte är reguljära kunder på Vår Krog & Bar förknippar restaurangen med, nämligen den skottlossning som skedde i restaurangen i mars 2015. Då sköt två personer med automatvapen mot restaurangen. Efter den första paniken, då man talade om så många som tio döda, visade det sig att två personer hade avlidit i attacken. Vår Krog & Bar stängde av förklarliga skäl ner verksamheten, och ingen visste om de någonsin skulle öppna igen. Men det gjorde de, en månad efter dådet, och människorna flockades till den nyöppnade restaurangen. Den såg återigen ut som vilken kvarterskrog som helst på ett förortstorg i Göteborg, med stamkunder som stod utanför och rökte och glad och trevlig personal som serverade pizza, kebab och annan mättande mat. Om man inte visste om vad som hade hänt hade man sannolikt inte kunnat ana det.1280px-Vårväderstorget_(Spårvagnshållplats)

Några förändringar hade dock skett. Ägaren av Vår Krog & Bar, Osman Can, hade rustat upp och förnyat lokalen inför nyöppningen, tillsammans med hyresvärden, som är Göteborgslokaler. Krogen är ett familjeföretag, och det är Osman Cans söner, Attila och Selahattin, som serverar och hjälper till i köket. Om inredningen förändrades var dock klientelet detsamma, vilket säger något om den familjära stämning som råder på krogen. Den första som klev in genom dörren när Vår Krog & Bar öppnade igen var nämligen den 89 år gamle Hilding Gustafsson, som var glad för att han återigen kunde äta lunch på sitt stammisställe.

Om du själv skulle vilja öppna en egen krog med samma familjära ton som Vår Krog & Kök, men du behöver ett startkapital för att kunna skaffa en lokal och köpa in råvaror, kan du ansöka om att låna pengar på Advisa.se.