Mat och dryck

Tvåkanten

Tvåkanten är en av Göteborgs mest etablerade och populära krogar. Läget kan inte vara bättre – restaurangen ligger nämligen mitt på Kungsportavenyn med närhet både till Göteborgs kulturella centrum, Götaplatsen, och det som göteborgarna kallar Evenemangsstråket där både Skandinavium, Ullevi och Liseberg ligger.

Invändigt känns Tvåkanten som en hemtrevlig och avslappnad restaurang. Inredningen går i varma, ljusa toner med vackra tegelväggar och en stor, centralt placerad bar som verkligen inbjuder till socialt umgänge. Här finns också flera olika matsalar och två härliga uteserveringar, vilket gör att restaurangen går att besöka året runt. Här kan både privata sällskap och företagsgäster samsas.

Maten och delin

Köket lagar svensk mat, som till största delen består av svenska, närproducerade råvaror som odlats hos små, lokala producenter. Det går också att köpa med sig färska skaldjur, vällagrade ostar, hembakat bröd och härliga charkuterier från den populära delin. Det märks tydligt att såväl matlagning som servering sker med stort hjärta och kärlek till råvaran.

Ta det med en nya salt

Enligt den senaste recensionen i Uteätarna i GöteborgsPosten beskrivs Tvåkanten som en ”lättsam restaurang med ambitioner”. Man beskriver dock slutprodukten som ”något svajig”, något vi inte riktigt skriver under på.

Recensioner är kanske något man behöver ta med en nypa salt (om ni ursäktar Göteborgshumorn), eftersom mycket beror på dagsform och tillgången på färska och fina råvaror. Det viktiga är att man inte behöver ta en ett lån eller en en företagskredit för att ha råd att äta, och att helhetsintrycket är bra. I det avseendet håller Tåkanten måttet, helt klart.

Tvåkanten är trots allt en restaurang som omnämnts i Guide Michelin, något som man ändå får se som en form av kvalitetsgaranti. Och läser man om Tvåkanten i Nöjesguiden vattnas det faktiskt i munnen när de beskriver de ”möra och saftiga köttstekarna” samt ”den perfekta temperatur som kyckling och fiskfiléer serveras med”.

Tvåkantens historia i korthet

Tvåkanten har funnits på Avenyn ända sedan 1986 och drivs fortfarande av samma ägare som när stället öppnade. På den tiden drevs Tvåkanten som kafé och var ett hett tillhåll för både gammal som ung. Resan från kafé till restaurang har varit både krokig och lång, men med en fast övertygelse och ett tydligt fokus har restaurangens ägare, Mikael Hanwik, lyckats väl. Han har gjort det med hustrun Lena vid sin sida, samt ett gäng goa och duktiga medarbetare, där några till och med har tävlat i Årets Bartender (2018) och i Sveriges Mästerkock (2016).

Numera kan Tvåkanten kalla sig en av Göteborgs bästa och mest välkända krogar och man har många återkommande gäster. 2014 genomfördes en omfattande invändig renovering, vilket resulterade i ljusa, varma färger i kombination med mustigt röda tegelväggar och en stor, inbjudande bar.