Mat och dryck

The Barn

Göteborg är en stad som är känd för flertalet saker. Dåliga skämt, vacker skärgård, sakral arkitektur på fiskmarknader. Själva vill göteborgarna framhålla sin ”goa” stämning och allmänna överlägsenhet över Stockholm. ”Lillebrorskomplex” är ju inte direkt ovanliga i städer och kulturer som alltid näst störst, näst bäst, näst mest kända. En verklig och oförneklig tillgång i Göteborg är dock deras restaurangkultur. För att vara en så liten stad har göteborgarna lyckats skrapa ihop en ansenlig mängd krogar omnämnda i den prestigefyllda guideboken Guide Michelin. Det är alltså inte bara Leif Mannerströms krogar Johanna och Sjömagasinet som lyckats med Göteborgsk matlagning. En populär efterföljare idag är exempelvis The Barn, med gemytlig Amerikastämning.

Stark matkultur med anor

Efter pionjärer som Leif Mannerström och hans vapendragare Christer Svantesson har ett par generationer av talangfulla och driftiga krögare följt. Idag har inte mindre än sju göteborgska restauranger stjärnor i Guide Michelin. Staden har en stark historisk förankring till havet och dess läckerheter, vilket inte minst Mannerström etablerade för omvärlden då han drev den legendariska krogen Sjömagasinet, som idag lever kvar under annan regi. Och tur är det kanske för Göteborg att de har så starka traditioner inom fisk och skaldjur. nästan varannan svensk väljer att äta vegetariskt flera gånger i veckan, och detta kundsegment kan man ju inte klara sig utan i en bransch med så hård konkurrens.

Även många prisvärda alternativ

Som väl är etablerar stjärnkrogarna en bredare kultur av att uppskatta god mat, och kvalitetsmedvetenheten sprider sig förbi lyxrestaurangernas dörrar ut till gemene man. Således finns det goda upplevelser även för den tunnare plånboken i Göteborg. Nyligen har så kallad street food fått ett fäste i staden, om än blygsamt. Kommunen beslutade tillåta försäljning av mat från ett antal ”food trucks”, alltså små last- eller skåpbilar anpassade till att vara gatukök. Dessa fungerar nu som ett slags glorifierade korvkiosker och serverar allt från klassisk stekt strömming till boeuf bourguignon och hantverksmässigt producerad korv. Göteborgarna hoppas nu på att initiativet kommer att expandera och utbjuda ännu mer prisvärd kvalitetsmat.