Mat och dryck

SK Mat & Människor

Medan många lyxkrogar satsar på en bombastisk och påkostad inredning har SK Mat & Människor valt att gå åt ett annat håll. För att undvika att inredningen sker på bekostnad av intimitet och värme har SK Mat, som restaurangen kallas, satsat på att göra lokalen så enkel och välkomnande som möjligt. Det gör att besökarna slipper betala för onödiga utsvävningar och de kan istället slå sig till ro i en mysig lokal som är dedikerad till att servera mat i. Det bidrar till en restaurangupplevelse där maten får stå i fokus.

De första initialerna i SK Mat & Människor står för Stefan Karlsson. Han är krögaren som 2013 beslöt sig för att lämna sin trygga bas i restaurangen Fond och satsa på ett helt nytt äventyr. Fond var en lyxkrog i mer traditionell mening medan SK Mat & Människor har valt att satsa på nyskapande koncept. Lokalerna på Johannebergsgatan mitt i Göteborg var tidigare ett gammalt glasmästeri som har gjorts om helt och hållet. Det är en av anledningarna till att SK Mat har en annan atmosfär än många av sina konkurrenter.

Female pastry chef holding cake

Stefan Karlsson må ha lämnat mycket av sin gamla karriär bakom sig i och med projektet med SK Mat & Människor, men det finns något som han definitivt har valt att ta med sig: matlagningen. Köket på SK Mat kan beskrivas som ”modernt svenskt”, vilket öppnar upp för en vid tolkning med ett brett utbud av rätter. Här kan du exempelvis välja en Jämtlandsröding eller en lammbringa från á la carte-menyn till varmrätt för att avsluta med en god hjortronmylta till efterrätt. Här finns också smakmenyer för den som känner att han eller hon vill prova på flera olika rätter under besöket på restaurangen.

Om det är något som urskiljer en lyxkrog från en vanlig restaurang lär det vara kompetensen inom viner. På SK Mat & Människor är viner inte bara en måltidsdryck till huvudrätten. Det är också en upplevelse i sig. Därför finns det här en vinbar där gäster har möjlighet att provsmaka olika drycker och välja sina egna kombinationer till maten. Dessutom finns det sommelier hos restaurangen som kan hjälpa till med valet.