Mat och dryck

Sjömagasinet

Sjömagasinet är en av Göteborgs mest anrika restauranger med anor från 1770-talet, då Ostindiska Kompaniet använde byggnaden till att lagra varor. Dessutom ligget Sjömagasinet med utsikt över Älvsborgsbron och Göteborgs hamninlopp, vilket gör att restaurangen har ett av Göteborgs bästa lägen, kanske till och med det bästa.

Sjömagasinet drivs sedan 2011 av Ulf Wagner och Gustav Trägårdh – två kockar som vet vad som krävs för att driva en restaurang och som är ytterst kompetenta matlagare och krögare. För den som drömmer om att driva egen restaurang, men som kanske saknar erfarenhet, kan det vara en god idé att ansöka om checkkredit för att komma igång ordentligt.

Ulf och Gustav

Ulf Wagner var först inom kockvärlden i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. Han drev då The Place och arbetade sedan ihop med Leif Mannerström på just Sjömagasinet. Ulf har även varit krögare på de båda Göteborgskrogarna Basement och Fiskekrogen.

Gustav Trägårdh har bland annat arbetat på hotell Panorama, Fiskekrogen och Basement. 2001 tävlade han i Årets kock där han gick ända till semifinal och 2014 vann han den tv-sända tävlingen Kockarnas kamp.

Tradition och innovation

Målet är att tradition och innovation ska gå hand i hand samt att alla gäster ska känna sig omsorgsfullt omhändertagna. Wagner och Trägårdh vill erbjuda sina gäster en upplevelse som får dem att glömma vardagen under sitt besök på Sjömagasinet.

Lunch serveras tisdag – fredag och kvällstid äter gästerna från en välkomponerad À la Carte-meny. Kvällsmenyn har ofta ett brett urval av färsk fisk och härliga skaldjur, som tillfreds både på klassiskt och innovativt manér.

Gäster som besöket Sjömagasinet på kvällstid har även möjlighet att beställa från en meny med namnet Wagner & Trägårdh som går att ackompanjera med ett trevligt dryckespaket. Det finns dessutom så kallade sällskapsmenyer som är till för grupper från 8 personer och uppåt.

Vanliga arrangemang

Bröllop

Ett populärt och uppskattat inslag på Sjömagasinet är bröllop, där gästerna kan äta på plats alternativt beställa catering från köket. Personalen är noga med varje liten detalj för att ge brudparet och deras gäster en vacker och oförglömlig upplevelse.

Matlagningskurs

På Sjömagasinet har man många års erfarenhet av att organisera och arrangera olika evenemang, inte minst vinprovningar och matlagningskurser. Just matlagningen sker i en sidobyggnad som kallas för Smedjan, där vänner och kollegor kan samlas och mötas över ett glas och lära sig att laga mat.

Det går dessutom att toppa denna matlagningskväll genom att boka något man kallar ”Stjärnorna i Smedjan”. Det innebär att deltagarna får laga mat ihop med några av Sveriges bästa och mest välrenommerade kockar. Naturligtvis utgår man ifrån säsongens råvaror och deltagarna får bland annat lära sig om olika delikatesser och läckerheter från såväl hav som land.

Kvällen inleds med ett glas champagne och välsmakande tilltugg. Därefter påbörjas själva matlagningsdelen, då en välkomponerad trerättersmeny ska tillagas och avnjutas av deltagarna tillsammans. Till varje rätt serveras ett passande och väl utvalt vin, och till desserten serveras nybryggt och ångande varmt kaffe. Det kanske allra bästa är att deltagarna går hem med recept på alla rätter man lagat under kvällens lopp.