Mat och dryck

Sjöbaren – fisk, skaldjur och mys

Oavsett du besöker Sjöbaren i stadsdelen Haga eller i Lorensberg kommer du att äta och dricka gott i avslappnad, mysig miljö. Utsidan på Lorensbergsgatan ser inte särskilt inbjudande ut, men väl inne i restaurangen kommer du snart att glömma det. Desto mysigare är det i stadsdelen Haga, med kullerstensgator och till största delen bilfria gator. Häromkring kan man verkligen kombinera nytta med nöje.

Sjöbaren är en fisk- och skaldjursrestaurang först och främst, men det betyder inte att det inte går att äta vegetariskt. Exempel från den stående vegetariska menyn är bland annat citronbakad persiljerot, bakade rödbetor, lins- och shitakekaka, kryddiga potatiscrisp och rostad sockerkaka med kokosglass och muscovadomaräng. En vegetarisk måltid med förrätt, huvudrätt och dessert ligger runt 400 kronor.

Sjöbaren i Haga

Haga är Göteborgs äldsta arbetarstadsdel. Här spatserar man bland tidstypiska landshövdingehus, småbutiker och kullerstensgator. Haga är en stadsdel som sjuder av liv, strategiskt belägen mitt i centrala Göteborg och med närhet till såväl lokaltrafik, skolor och förskolor som till ringlederna och innerstan. Här samsas ett flertal restauranger, barer, caféer, inrednings- och antikvitetsaffärer, second handbutiker med mera.

Sjöbaren i Haga ligger på gå- och shoppinggatan Haga Nygata. Restaurangen kan ta emot 75 sittande gäster inomhus, och på sommaren finns ytterligare platser på den mysiga innergården.

Sjöbaren i Lorensberg

Lorensberg är en något nyare stadsdel än Haga, trots att historien går tillbaka ända till 1700-talet, då landområden, så kallade landerier, arrenderades ut främst som betesmarker och jordbruk. Under andra halvan av 1700-talet började man bygga bostäder i området, och i mitten av 1800-talet planeras stadsdelarna Lorensberg och Vasastaden.

Sjöbaren i Lorensberg ligger på Lorensbergsgatan 24 och passar för såväl större sällskap som grupper, par och familjer. På menyn står bland annat Sjöbarens fiskgratäng som innehåller med torsk, räkor, champinjoner och vitvinsås, fisk- och skaldjurssoppa med vitlöksbröd, Crème Brûlée, hjortronglass, chokladtryffel mm. En varmrätt kostar mellan 100-200 kronor och desserterna kostar från cirka 60 kronor.

Praktisk information

Att ta sig till och från båda restaurangerna med kollektivtrafik är enkelt och smidigt. Från Göteborgs centralstation till Haga Nygata tar det cirka 10 – 12 minuter med spårvagn och cirka 20 – 25 minuter att promenera. Till Lorensbergsgatan tar det omkring 10 minuter med spårvagn och cirka 15 – 20 minuter att promenera.

Restaurangerna har öppet för lunch från klockan 11.00 måndag – fredag och middag från 14.00 (varierar något beroende på veckodag). Båda restaurangerna accepterar såväl. Visa, Mastercard och American Express. Det är god tillgänglighet för funktionshindrade och lokalerna är utrustade med gratis Wifi samt luftkonditionering. Personalen talar både svenska och engelska.

Vill du också driva restaurang?

Oavsett du endast är nyfiken på hur det är att driva egen restaurang, eller om du går i faktiska planer på att öppna en, behöver du ha koll på lediga lokaler, lokalhyror, kostnader för försäkringar och utrustning m.m. Det enklaste sättet är att ta hjälp av olika jämförelsesajter för att läsa in dig på ordentligt på villkoren för olika slags företagslån och få en samlad bild över vilka långivare som erbjuder de bästa villkoren.

Lycka till och smaklig måltid!