Mat och dryck

Miss Sophie

Miss Sophie är en relativt nyöppnad krog som ligger på Avenyn i Göteborg. Restaurangen marknadsförs som ett rotisseri, vilket betyder att man i köket helgrillar kött och fisk på ett spett över öppen eld. Betoningen på menyn ligger på det grillade köttet, och det finns bara två vegetariska rätter. Enligt Göteborgspostens matkritiker är restaurangens lokal på Avenyn, såväl som det faktum att det är en konceptrestaurang, något som talar emot Miss Sophie, eftersom Avenyn i övrigt är så full av vad de kallar ”mediokra matetablissemang”. Miss Sophie är dock inte en i mängden av dessa etablissemang, utan står ut från dem, framförallt på grund av sin goda mat.800px-Avenyn

Inredningen i restaurangen sticker också ut från mängden, då den minner om svunna tider och om franskt och brittiskt 1800-tal. Här sitter man i rundade, mjuka bås runt runda bord, omgiven av formklippta hängande rosenbuskar och tapeter med rosmönster. Belysningen är dämpad och varm, men ljudnivån relativt hög, med musik och sorl i ett stort öppet rum. Trots den till synes exklusiva inredningen är dock priserna mera i budgetklass. Två personer som äter en trerätters middag, delar på en flaska vin, dricker ett glas öl och ett glas bubbel och varsin kopp kaffe kommer undan för drygt 1 500 kronor. För det får man, som nämndes tidigare, god mat, men också trevlig service och glad stämning under en kväll. Den som vill uppleva essensen av Miss Sophie ska beställa in Sophie’s choice, som är restaurangens signaturrätt. Den kostar 275 kronor per person, och för att få beställa den måste man vara två. För köttälskaren är dock denna rätt ett måste, då man bland annat kan avnjuta hemgjorda korvar, Pata Negra-karré, flankstek och långkokt lammnacke. Om man tycker att det blir för mycket kött på en kväll kan man välja det vegetariska alternativet till förrätt, som består av en jordärtskockssoppa.

Om du föredrar att äta hemma framför att gå ut på krogen, och gärna vill äta så närproducerad mat som möjligt, borde du skaffa ett växthus att ställa på tomten. Ett växthus gör att du enkelt kan odla egna grönsaker, och få så närproducerad mat som bara möjligt.