Mat och dryck

Kalla kårar på Lisebergs restauranger

Party eller familjeupplevelse – oavsett vilket blir halloween ännu mysigare i rätt miljö. Göteborg bjuder på många fina temarestauranger och klubbar där höstfeelingen fångas till fulländning. Men vi måste medge att vårt hjärta klappar lite extra för det nu årliga evenemanget Halloween på Liseberg.

Halm, pumpor och lampor bäddar in Liseberg i ett höstligt orange sken. Köp en värmande dryck i höstkylan och se upp för gastarna som härjar på nöjesparkens paradgata och sidogator. Nuförtiden är nästan alla åkattraktionerna öppna vid halloween, men vi beger oss till det anrika tivolit för att äta och dricka gott på temarestaurangerna.

Hamnkvarteret är vårt absoluta favoritmatkvarter på Liseberg. Här finns fisk- och skaldjursrestauranger. Stämningen vid och i fiskrestaurangerna påminner starkt om en härlig historisk hamnmiljö. Halloween till ära väljer vi dock att slå oss ner på Spökbaren Gasten – puben med ”gastkramande god mat och dryck”, också den belägen i hamnen. Spökbaren Gasten ligger alldeles intill det populära Spökhotellet Gasten och är öppen året runt.

Längs vägen till Gasten får vi kalla kårar mer än en gång. Vi har valt att gå hit tillsammans med andra vuxna, då mycket av Lisebergs skrämselkrut har lagts på hamnkvarteret och vi inte vill ge barnen mardrömmar resten av året. Om du någon gång har undrat hur det skulle kännas att jagas av vålnader behöver du bara bege dig hit. Det är en speciell upplevelse – och vi älskar den!

Pubmenyn på Spökbaren Gasten levererar smakupplevelser i form av bland annat vinkokta musslor, högrevsburgare med pretzelbröd, halv special med delikatesskorv och crème brûlée. Det går alldeles utmärkt att äta en välkomponerad trerättersmiddag på Gasten. Givetvis finns här gott även för minstingarna i sällskapet. Allt inramas av den gamla, varma pubmiljön och servispersonalen som är utklädd till spöken.

Smått skrämda men lagom mätta fortsätter vi att uppleva Halloween på Liseberg. Inför halloween 2018 kan vi vara med om nöjesfältets så kallade skräckattraktioner. Förutom att för första gången någonsin åka bergochdalbanan Valkyria med en 90-gradig nedförsbacke, går vi in i verkligt gastkramande skräckhus. Nej, inte vanliga spökhus, utan skräckfyllda upplevelser som kittlar skönt i magen och ger oss gåshud.

Vårt motto är att när det är Halloween på Liseberg får vi äta så mycket vi vill och orkar. Vi köper gammaldags karameller i de små söta butikerna vid paradgatan. Vi är för mätta för att köpa en milkshake på Chill Factory på vägen tillbaka från ett av skräckhusen, men när vi väl befinner oss vid shoppingstråken igen lockas vi av doften från nygräddade våfflor på Systrarna Olsons Våffelbageri.

Vi står intill husväggen utanför våffelbageriet och ser på den stämningsfulla höstvärlden, vålnaderna som sträcker ut sin armar efter de förbipasserande besökarna och känner att vi har serverats en skräckupplevelse helt i vår smak.