Mat och dryck

Heaven 23

Gothia Towers är numera ett av Göteborgs mest kända landmärken. Att tornen hyser hotellrum känner nog de flesta till, men lika många vet kanske inte att även en av Göteborgs bästa vinbarer ligger här.

Heaven 23 är mer än en vinbar. Här finns dessutom en sober restaurang där gästerna kan njuta av en avsmakningsmeny alternativt beställa från á la carten. Här behöver man boka bord till skillnad från i baren, där det är drop-in som gäller.

Vinerna

På Heaven 23 har man valt att fokusera på viner ifrån Österrike, ett klassiskt vinland med all sköns viner från friska mousserande viner till champagne, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah och Cabernet Sauvignon.

Tycker du om att utforska olika viner kan såväl sommelierer som bartenders hjälpa dig hitta de rätta sorterna. Du kan också beställa färdiga paket eller enstaka flaskor från bland annat Vinoteket eller direkt ifrån restaurangen, där de ibland har unika flaskor på lager.

Chans att se kockarna ”in action”

Heaven 23 är känd för två saker: panoramautsikten över Göteborg och sina smarriga räkmackor. Lokalen är densamma sedan många år, även om interiören har bytts ut, och Heaven 23 står sig som en naturlig mötesplats för såväl stammisar som hotellgäster, mässbesökare och göteborgarna själva.

Menyn är anpassad efter säsong, undantaget räkmackan som finns året om. Tack vare en 12 meter lång restauranglucka får gästerna möjlighet att se hur det funkar i ett restaurangkök, medan kockar och kallskänkor får en chans att visa upp sin matlagningskonst.

Lite kuriosa

– Varje år serveras omkring 80 000 räkmackor på Heaven 23.

Hur vi vet det? Jo, det är nämligen så att restaurangpersonalen startar varje morgon med att räkna antalet sålda räkmackor från föregående dag. När man fått fram resultatet fyller man på ”räkmackeräknaren” på hemsidan. Kolla om du inte tror oss!

I framtiden kan Heaven 23 få en eftertraktad takterrass, något som verkligen skulle placera den här restaurangen/vinbaren högst upp på ”bästa-läget-i-Göteborg-listan” – för gott!