Mat och dryck

Bra krogar i Göteborg

Västkusten bjuder på allt ifrån salta klippbad till riktigt bra restauranger. Utbudet är stort och i Göteborg behöver man inte gå långt för att hitta en bra krog. Oavsett vilket som är ditt favoritkök kan du finna det här. Spatsera längs Avenyn och välj mellan Michelinprisade restauranger till livliga steakhouse. I mysiga Haga kan du avnjuta en skaldjurstallrik på populära Sjöbaren som är känd för sin goda service. Föredrar du vegetarisk mat serverar En Deli Haga en mycket populär vegobuffé där en del av grönsakerna är hämtade från lokala producenter. Det sägs att även den mest inbitne köttälskaren kan komma på andra tankar här.

När salladen blir för dyr

En dagsaktuell grönsaksbrist drabbar även bra krogar i Göteborg som nu tvingas ändra sina menyer. Krögarna drar sig för att höja priset på grund av en brist som förhoppningsvis är högst tillfällig, istället accepterar man prisnivån och därmed även en lägre vinst. Skulle man istället höja priset på utvalda rätter finns risken att kunderna ser sig om efter ett nytt matställe med lägre priser. En lösning som många utav krogarna har anpassat sig till har varit att byta ut standardingrediensen till en säsongsbetonad grönsak i lager. Detta medför även den positiva aspekten att man nyttjar det som säsongen erbjuder och därmed också reducerar transportsträckan. Grönkålen från Halland behöver ju inte färdas lika lång sträcka som ruccolan från Spanien.

Att servera vin till grönsaker

Något som är viktigt att tänka på när man serverar grönsaksrätter med vin är vilken typ av druva vinflaskan innehåller. En balanserad syrah passar utmärkt till en tallrik med en saftig köttbit och smörstekta grönsaker. Även ugnsbakade rotfrukter ackompanjerar denna druvsort väl. Du skall helst undvika att servera allt för syrliga grönsaker tillsammans med vin då smakerna lätt skär sig. Tillhör du skaran som föredrar vitt vin och som kanske får huvudvärk av rött är chardonnay att rekommendera. Den gifter sig väl med olika typer av grönsaker. När det kommer till serverande av alkohol till maten så är lagom mängd alltid bäst.