Mat och dryck

Barabicu

Barabicu är en restaurang på Rosenlundsgatan i Göteborg, som kallar sig själva för en ”Pan American Grill”. Det stämmer också väl överens på den mat som serveras på restaurangen, som är både nordamerikansk och sydamerikansk – dock även med inslag av lokal västkustmat. Som antyds har restaurangen också mycket mat som kommer från grillen. Här kan man till exempel njuta av beef tiradito (sotad, rå oxfilé med morots- och ingefärspuré), chistorra (en kryddig korv på snurra som grillats) och padrones (grillade små gröna paprikor), med tillbehör som bröd, aioli och chimmichurri (varav det sistnämnda är en klassisk sydamerikansk sås gjord på bland annat persilja, olja och vitlök). Även på vinlistan märks den röda tråden, då man framförallt serverar argentinska, chilenska och andra amerikanska viner. När det gäller just maten från grillen fick dock Barabicu ett minus från Göteborgspostens matkritiker, som menade att köttet inte var tillräckligt varmt för att ha kommit direkt från grillen. De trodde att maten kanske hade fått stå i köket ett tag, vilket de inte ansåg ursäktbart.1280px-Frilagerhuset_september_2011

I övrigt fick maten dock idel lovord, och Barabicu har förutom med maten även lyckats med inredningen, trots en lokal som recensenterna av restaurangen beskrev som ”ganska hopplös”. Det man har försökt göra, och gjort bra, är att skapa flera rum i rummet, runt stora plankbord som är uppställda på ett sätt som ger hela restaurangen en intim känsla trots den stora, öppna ytan. Längs med väggarna står bord som kantas av väggmonterade soffor, klädda med mjuka dynor och ett mockaliknande material. Om du själv letar efter en bekväm soffa med mjuka dynor till ditt hem, är det bästa stället att leta på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av soffor för alla smaker. Förutom sofforna har Barabicu förhöjt sin inredning med många växter, dekorativa armaturer och en lång bar.

Barabicu är inte en lyxkrog, men är inte heller det billigaste alternativet man kan välja för en kväll på krogen. Restaurangen passar den som vill äta mastig ”comfort food” med sydamerikansk betoning i en miljö som är avspänd och glad, för ett överkomligt pris. Man kan också med fördel besöka krogen bara för dess bar, där man kan köra after work eller inledningen på en längre utekväll i en mysig och uppsluppen miljö.