Mat och dryck

7:ans ölhall

Kulturhistoriskt intressanta miljöer är väl värda att bevara, det är något som de flesta av oss nog är helt överens om. Men vad är egentligen intressant? Ofta har man bedömt att det är ”finare” miljöer som slott och trädgårdar i anslutning till herresäten och riktigt gamla byggnader som är värda att bevara. Men kulturhistoria finns överallt och ofta är folkliga berättelser och minnesmärken lika historiskt intressanta som adelns och borgerlighetens miljöer. 7:ans ölhall vid Kungstorget i centrala Göteborg tycker vi är ett utmärkt exempel på en miljö värd att besöka och bevara. Här är det fråga om ett levande stycke historia som man kan uppleva och inte bara titta på som om man befann sig på ett museum. Det sena 1800-talets ölhallar var institutioner som speglade ett intressant kapitel i vår alkohollagstiftning. Länge fick de inte sälja öl starkare än 3.6 volymprocent och även andra delar av verksamheten var starkt reglerad.

Still going strong

I en genomgång av Göteborgs uteserveringar som gjordes 2017 beskriver tidningen Expressen ölhallen som ”En historisk klenod som ständigt känns aktuell. ” Den rankas som en av de bästa uteserveringarna. Ölhallen har nu mer än 100 år på nacken. Även om konceptet utvecklats under de decennier som förflutit råder det ingen tvekan om att det sitter mycket historia i väggarna. Ibland när man sitter där bland stammisar och turister i en skön blandning känns det som att ha förflyttats till en annan tid. Inredningen ger ett tidlöst och gediget intryck. En stor del av möblemanget är i original och alltså antikt med god marginal. Även golvet är över 100 gammalt. Det innebär att lokalen har viss patina och det har irriterat vissa recensenter. En kontrovers har gällt det faktum att ölhallar är undantagna från regeln att man måste servera mat för att få tillstånd att sälja alkohol. Kanske är det vår alkohollag som är gammal och otidsenlig idag och vi är glada över undantaget. I en ölhall dricker man öl, som stammisarna konstaterar.

Viktig för Göteborg

Det finns de som hävdar att ölhallen, precis som den berömda ”Fiskekyrkan” och saluhallen, som behändigt nog ligger mitt emot 7:ans ölhall, är en mycket viktig del av Göteborgs kulturarv. De flesta som bott länge i staden kan relatera till dessa institutioner. Byggnader som genom både sitt utseende och sina funktioner binder samman nutid och dåtid är viktiga för alla städer. Även om du är en modern människa som till exempel gärna tar del av bra tips på iphoneskal.nu så kan det ha ett stort värde att dricka öl där man gjort det på samma sätt i 100 år. Göteborg är en så kallad arbetarstad och ölhallarna har alltid attraherat en hårt arbetande publik. Idag sitter det dock även medvetna hipsters runt borden och publiken får nog beskrivas som väldigt blandad. En modern pub idag kan ha över 100 ölsorter. På 7:ans ölhall får man inte plats med mer än 30. Det är dock många fler än under ölhallarnas glansdagar.