Mat och dryck

28+

Göteborg är inte Sveriges största stad sett till storleken, men många skulle hävda att den ligger i topp i hela Norden när det kommer till restaurangutbudet. Här finns det flera krogar som håller internationell toppklass och lockar till sig matskribenter och konnässörer från olika delar av världen. 28+ är ett bra exempel på det. Att de har nått berömmelse även utanför landets gränser visar inte minst deras utmärkelse i anrika Guide Michelin. Deras stjärna gör att de sällar sig till en exklusiv skara restauranger som tillhör de bästa i världen.

28+ ligger beläget mitt i Göteborg bara ett stenkasts avstånd från några av stadens största turistattraktioner. Det första som möter besökaren är ett gammalt stenhus där restaurangens huvuddel är förlagd till våningen en trappa ned. Det gör att det är en något mörkare och mysigare atmosfär i lokalen med tända ljus och klassisk musik som bakgrundsstämning. Köket beskrivs av restaurangen själv som en blandning av franskt och svenskt. För den som tycker om gastronomiska äventyr i mer exotisk riktning är därför 28+ inte det optimala valet. För den som däremot vill satsa på välbeprövade klassiska rätter har restaurangen få övermän.

Female chef preparing plates of food, female cook in background

När du besöker 28+ kan du antingen välja en rätt från á la carte-menyn eller slå på stort och välja ett avsmakningspaket. Á la carte-menyn innehåller för-, varm- och efterrätter av olika slag – som exempelvis duvbröst, hälleflundra och yoghurtmousse för att nämna några. Avsmakningsmenyn kommer i två olika varianter. Lilla avsmakningsmenyn innehåller fyra olika rätter med inriktning på västkustfavoriter som fisk och skaldjur. Stora avsmakningsmenyn har sitt fokus på olika typer av kött, där entrecôte och vaktelbröst serveras. Med en avsmakningsmeny behöver du inte vara rädd för att välja bort någon av de godaste rätterna. Istället får du möjlighet att smaka på flera stycken.

Ett av de starkaste korten hos 28+ är vinerna. Till avsmakningsmenyerna har du också möjlighet att välja mellan två olika vinmenyer. Den ena är mer exklusiv än den andra och det avspeglar sig också i priset. Båda menyerna innehåller noga utvalda viner av restaurangens egen sommelier för att passa med beställningen av mat.